Žilinský Večerník

18. október 2024 | Lukáš
| 1°C

Spravodajstvo

Žilinčania sa priznali k 77 nelegálne držaným zbraniam

Počas zbraňovej amnestie, ktorá na Slovensku trvala pol roka a skončila sa posledným májovým dňom, odovzdali Žilinčania spolu 77 nelegálne držaných zbraní a 1510 kusov streliva. Boli medzi nimi i rôzne raritné kúsky.

22.06.2015 | 12:51

Počas zbraňovej amnestie, ktorá na Slovensku trvala pol roka a skončila sa posledným májovým dňom, odovzdali Žilinčania spolu 77 nelegálne držaných zbraní a 1510 kusov streliva. Boli medzi nimi i rôzne raritné kúsky.
 

ŽILINA. Cieľom zbraňovej amnestie, ktorá bola na Slovensku vyhlásená od roku 2005 už po tretíkrát, je znížiť počet nelegálne držaných zbraní, a tak sa vyhnúť riziku, že nimi bude spáchaný trestný čin. V poradí tretia zbraňová amnestia sa začala na Slovensku 1. decembra a skončila sa v posledný májový deň. Žilinčania mohli zbrane odovzdávať na oddelení žilinskej poriadkovej polície. Za pol roka ich tam doniesli 77 kusov, čím sa v počte odovzdaných zbraní zaradili v našom kraji na tretie miesto, predčili ich už len Dolnokubínčania a ľudia z Liptovského Mikuláša. Celkovo sa v našom kraji vyzbieralo 453 zbraní a 3 362 kusov streliva. „Predložené boli zbrane vojenské aj civilné, priemyselné, ale aj podomácky vyrobené, resp. upravené. Prevládali dlhé nad krátkymi. Z opakovacích pušiek bolo predložených najviac guľovníc, ale aj zbrane s lôžkovým záverom. Medzi krátkymi zbraňami boli odovzdané aj signálne pištole a zbrane skonštruované na princípe perkusného zámkového systému. Tiež bolo odovzdaných viacero samočinných zbraní, ako sú guľomety, samopaly a útočné pušky,“ uviedla hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová.

Zbrane z bývalého Rakúsko‑Uhorska, Československa, Maďarska, USA či z Brazílie boli väčšinou funkčné, poprípade poškodené či skorodované. „Medzi rarity patrí strieľajúce pero pre náboj s okrajovým zápalom kalibru 22 Long Rifle alebo korunná ručnica z dielne známeho puškára Gustáva Fükerta z Vejprt, pri ktorej je vyhnutie pažby neštandardné – podľa dostupných informácií mal jej majiteľ poškodené pravé oko a zbraň mu bola robená na objednávku tak, aby mohol mieriť ľavým okom,“ ozrejmila policajná hovorkyňa.

Odovzdané zbrane budú teraz podrobené znaleckému skúmaniu. Ak sa preukáže, že neboli použité pri trestnom čine, majitelia môžu požiadať o ich registráciu. V opačnom prípade prepadnú štátu.

-ms-
Ilustračná snímka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod