Žilinský Večerník

28. november 2024 | Henrieta
| 1°C

Spravodajstvo

Žilinčania žali úspechy na írskej pôde

Kuchári Roman Pekný a Martin Hoferica zabodovali v prestížnej gastronomickej súťaži s jahňacinou, ktorá je lahôdkou ich tradičnej kuchyne. No viete si predstaviť, že by Íri zvíťazili vo varení bryndzových halušiek?

14.03.2016 | 15:53

Kuchári Roman Pekný a Martin Hoferica zabodovali v prestížnej gastronomickej súťaži s jahňacinou, ktorá je lahôdkou ich tradičnej kuchyne. No viete si predstaviť, že by Íri zvíťazili vo varení bryndzových halušiek?

 

ŽILINA. DUBLIN. Do večne zelenej krajiny vyrazili za malý regionálny Žilinský klub kuchárov, ktorý reprezentoval žlto- zelený erb na ich bielej rovnošate. „Išli sme s tým, že si to tam hlavne pozrieme, načerpáme inšpiráciu a odídeme s čestnými diplomami za účasť,“ hovorí Roman Pekný. Dosiahli však nečakaný, no zaslúžený úspech.

 

Medzinárodná súťaž Panel of Chefs Ireland 2016 sa konala od 16. do 17. februára a Žilinčania sa zúčastnili kategórie zameranej na teplú kuchyňu. Tá sa delila na štyri sekcie: raňajkové menu, irish lamb - národné jedlo z jahňaciny, jedlo z kačky a varenie trojchodového menu. Najviac súťažiacich, dokopy 15, bolo v kategórii s jahňacím. V tej súťažili aj Žilinčania. „Medailu v zlatom pásme vyhral írsky kuchár a medailu v striebornom pásme sme získali my,“ hovorí Roman Pekný, šéfkuchár Villy Nečas, aj za kolegu Martina Hofericu, kuchára Hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. „Išli sme tam za žilinský tím, no pozvánku sme získali cez Slovenský zväz kuchárov, ktorého som takisto členom. Ten v januári podpísal spoluprácu so Zväzom kuchárov v Írsku. A hneď sa nám podaril veľký úspech,“ hovorí.

 

Írske národné jedlo pozostáva z jahňaciny, preto bola hlavnou ingredienciou a témou jednej kategórie. „Mohli sme si vybrať ľubovoľnú časť jahňaťa a servírovať s hocijakou prílohou. Ja som pripravoval jahňacie kotlety pripravované v kruste z ľanových semiačok, s vanilkovo-zemiakovým ragú, so sufflé z tmavého chleba so sedanom (zelerom stonkovým), s tekvicovou espumou (penou) a pošírovanou zeleninou.

 

Všetkých päť komponentov musel stihnúť za neuveriteľných 40 minút! Po uplynutí tohto limitu museli kuchári všetko odložiť a nemali viac priestor ani len na „čerešničku na torte“. „Jedlo som trénoval asi osemkrát. Bola by škoda, keby ma diskvalifikovali kvôli piatim sekundám,“ podotkol Roman Pekný. Jedlo Martina Hofericu znie takisto chutne – pripravoval pomaly pečený jahňací hrebienok v orechovej kruste, servírovaný s batatmi (sladkými zemiakmi), chrenovým ragú s konfitovanou šalotkou a petržlenovým kaviárom.

 

Okrem vizáže a chuti jedla sa hodnotila napríklad aj hygiena okolo prípravy jedla či presné dodržanie technologického postupu. Mäso museli krájať na červenej doske a zeleninu na zelenej. Nad nimi boli dokonca zrkadlá, aby mali porotcovia lepší prehľad. „Hodnotenia každého komisára sa na konci sčítali. Oni ale nevedeli, ako hodnotil ten druhý, preto to beriem ako skutočne nezávislé hodnotenie. O to viac si to vážim. Niekde na súťaži sa totiž stretnú porotcovia a dohodnú sa, že nechajú vyhrať niekoho, kto tam je, dajme tomu, už tretíkrát... Tu sa do poslednej chvíle nevedelo, kto vyhrá, a nedá sa ani hovoriť o nejakej zaujatosti,“ dodáva Roman Pekný.

 

A čo je tajomstvom jeho kreatívneho jedla? Hodnotiacich komisárov podľa neho zaujalo práve zemiakovo-vanilkové ragú. „Každý si spája vanilku so sladkými jedlami, no ja som túto prílohu pripravil na slano,“ prezrádza na záver.

 

 

Veronika Cvinčeková

Snímka Tibor Cesnak

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod