Žilinský Večerník

1. október 2024 | Arnold
| 5°C

Spravodajstvo

Žilinský festival kávy: Víkend plný kofeínu dopadol na výbornú

Uplynulý víkend privítala Nová synagóga v Žiline viac ako dvetisíc milovníkov kávy na všetky spôsoby a zmenila sa na najväčšiu kaviareň široko ďaleko. Štvrtý ročník Žilinského Festivalu kávy sa niesol v znamení kofeínu, zaujímavého programu, ale aj udržateľnosti. O tom, že tento voňavý nápoj sa teší obrovskej obľube svedčí vysoká účasť na festivale, a to naozaj všetkých vekových kategórií.

01.10.2024 | 10:07

„Pražiarne, ktoré na prvý pohľad súťažia, tu spoločne vytvárali atmosféru plnú radosti, spolupráce a vášne pre kávu. To najlepšie však bolo, že nešlo len o samotné produkty, ale hlavne o ľudí, ktorí svojou energiou a zanietením prispeli k jedinečnému zážitku. A bolo to cítiť najmä vtedy, keď o svojich produktoch rozprávali zákazníkom,“ vysvetlil za organizátorov Martin Vavrík z Habesh.

Festivalu sa zúčastnilo viac ako 20 slovenských a českých pražiarní kávy a bola to ozajstná nálož kvality a kávového pôžitku. Nechýbalo ani kvalitné kakao, čaje, koláče a čerstvé pečivo ku káve.  Počas dvoch dní prebiehal aj sprievodný program v podobe prednášok. Medzi zaujímavé prednášky patrili témy ako spracovanie kávových čerešní a výsledná chuť kávy alebo či je voda z kohútika vhodná na prípravu kávy. Najväčší úspech mal Latte Art workshop kde barista ukázal svoje zručnosti a nakreslil do kávy ružu aj indického slona.

Návštevníci si mohli vyskúšať maľovanie kávou, pozrieť si ukážky najstaršej prípravy kávy v arabských krajinách, alebo vidieť viedenský kávovar - Rakúsku klasiku z 19. storočia preslávenú až v USA. V rámci programu bolo možné prihlásiť sa na workshopy ako vplýva praženie na chuť kávy a tiež na viaceré cuppingy.


 

„Milovníci kávy z rôznych kútov Slovenska prišli ochutnať výnimočné kávy z celého sveta. A nielen kávy boli z celého sveta. Podľa mapy, na ktorej si mohli návštevníci označiť špendlík odkiaľ prišli, sme mali návštevníkov aj zo Španielska, Rakúska či Nórska,“ doplnil Martin Vavrík.

Jedným z leitmotívov Žilinského Festivalu Kávy je aj udržateľnosť. Káva sa podávala len do zálohovaných pohárov, prípadne pohárov prinesených z domu. Novinkou tohto ročníka bola lotéria. Pri vstupe mal každý návštevník možnosť vylosovať si žreb. Hlavnou výhrou bol poloautomatický kávovar Nivona Cube 4, odniesla si ho domov spokojná rodinka.


 

Autor: Martina Knapcová, redaktorka

Zdroj: PR

Foto: archív M.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod