Michal Milec, člen známeho GourmetKlubu, sa spolu s ďalšími šiestimi kolegami vybral na ázijský kontinent. Na súťaži Thailand Ultimate Chef Challenge získal dve 4. miesta v dvoch kategóriách.
Porotu zaujala v Ázii známa kačka, no na slovenský spôsob.
Žilina. Medzinárodná gastronomická súťaž sa konala od 21. do 25. mája priamo v Bangkoku. Siedmi kuchári GourmetKlubu merali 11‑hodinovú cestu, aby sa postavili ku kuchynským platniam a predviedli svoje umenie. Medzi nimi aj Žilinčan Michal Milec, šéfkuchár známej žilinskej reštaurácie. Slováci boli jedinou národnosťou, ktorá zastupovala starý kontinent. Prevažovali totiž prevažne kuchári z ázijských štátov. Dovedna ich bolo okolo 500. Napriek početnej účasti získali naši kuchári tri bronzové a štyri štvrté miesta.
Čím oslovil porotu Michal, ktorý získal dve štvrté miesta? Stavil na našu domácu kuchyňu, no na jej sofistikovanejšiu verziu. „Vybral som si kategórie, v ktorých som pripravoval kačku a jahňacie mäso. Porote veľmi chutilo. Napríklad ku kačke som pripravil karlovarskú knedľu, ktorú som ale ozvláštnil tým, že som ju obalil do ryžového papiera,“ opisuje. Porotu toto na pohľad unikátne „sushi“ zaujalo. Okrem toho pripravil k slovenskej kačke, ktorá je však takisto doménou ázijskej kuchyne, redukovanú omáčku z červeného vína a marmeládu z červenej kapusty. Na tanieri tiež nechýbal avantgardný prvok. „Robil som penovú cviklu, kde som uplatnil makromolekulárnu kuchyňu. Takáto pena sa však udrží len chvíľu, čiže kým prišli porotcovia, dovtedy spadla,“ vysvetľuje Michal. Negatívom podľa neho bol veľký počet kuchynských stageov na jednu skupinu porotcov. „Každý kuchár mal hodinu na prípravu troch jedál. Ak ste ich stihli spraviť skôr, mali ste tú výhodu, že vaše jedlo ochutnávali ešte teplé. Ja som skončil siedmy, a už mi jedlo stálo. To bola nevýhoda. Studené jedlo už tak nechutí,“ hovorí. Napriek tomu obstál v tvrdej konkurencii. Okrem toho získal spomínané 4. miesto aj za prípravu jahňacích rebierok v bylinkovej strúhanke, s pošírovanou farebnou paprikou, muškátovým orechom, redukovanou omáčkou z brusníc a škorice a tekvicovými zemiakmi rolovanými v kelovom liste na spôsob sushi.
Hlavý porotca ocenil nielen jedlá našich Slovákov, ale aj účasť a ďalekú cestu z Európy. „Vyjadril sa, že musíme prísť aj o rok, s tým, že nás všetkých ubytuje na svoje náklady,“ dodáva Michal.
Kuchári sa v Thajsku nevyhli ani miestnym lahôdkam - chrobákom, žabám, hadom, červíkom.
Michal Milec sa okrem toho v apríli umiestnil na 4. mieste v medzinárodnej gastronomickej súťaži v Chorvátsku.
Veronika Cvinčeková
Snímky archív Michala Milca