Žilinský Večerník

23. október 2024 | Alojzia
| 8°C

Zdravie a životný štýl

Zubár napraví aj chyby prírody

Čo so zafarbenými, chýbajúcimi zubami a zápachom z úst? Do akej miery sa na kvalite a farbe zubov podieľa genetika a do akej životný štýl či zdravotný stav človeka?

06.08.2018 | 19:03

Na farbu našich zubov vplýva genetika, strava i lieky (terajšia generácia štyridsiatnikov určite nerada spomína najmä na tetracyklín). Vo väčšine prípadov stačí pomocou profesionálnej dentálnej hygieny odstrániť pigmenty a dojem je úplne iný. "Ak aj po očistení sú na zuboch škvrny, alebo sú príliš tmavé, potom sa pristupuje k bieleniu. Základom zdravého, teda i pekného chrupu je však dôsledná hygiena. Neraz sa stalo, že pacient, ktorý prišiel na bielenie zubov a pred ním absolvoval profesionálne čistenie, odišiel spokojný a bez ďalšieho zákroku," hovorí MUDr. Alexander Schill zo Schill Dental Clinic, s pobočkami v Žiline, Bratislave a Prahe.

Premena, ktorá nebolí

Hovorí sa, že káva, čaj, fajčenie, ale aj červená repa patria k najväčším nepriateľom našich zubov... "Čím viac pigmentovaných nápojov pijete, tým rýchlejšie sa vytvoria povlaky na zube. No samotnú farbu zubov to zásadne nezmení, skôr sa na nich vytvoria pigmentové škvrny, ktoré sa dajú odstrániť," približuje zubár a dodáva, že premena zubov zo žltých na "biele" väčšinou nebolí. "Len keď sa snažíme vymeniť nevyhovujúce výplne, môžu byť zuby trošku citlivé." No čo ak chceme vybieliť predný zub a máme na ňom bielu plombu - musíme ju vymeniť? "Väčšinou áno, pretože na fotokompozity, teda výplne, bielidlá neúčinkujú. Farbu treba prispôsobiť novému odtieňu, aby bol výsledný efekt kompaktný," upresňuje.

Strojček aj v dospelosti

Deti sa zubárov boja, ale ako dospelí mávajú komplex krivého chrupu. Dnes však nie je raritou stretnúť dospelého človeka so strojčekom na zuboch. "Existujú riešenia od strojčekov až po kompletné zubné náhrady. Chce to len odhodlanie a vôľu. Aj nové technológie a materiály pomôžu pacientom, aby strojčeky znášali a nosili ľahšie," ubezpečuje MUDr. Schill. V ťažších prípadoch by odporučil pacientom ostať pri "drôtovom" strojčeku, pre ľahšie prípady existuje aj Invisalign. "Ide o narovnanie zubov bez kovových zámkov či drôtov. Iba pomocou súpravy priesvitných a snímateľných dláh, navrhnutých tak, aby postupne posúvali zuby do požadovanej polohy. Spravidla každé 2 až 3 týždne si pacient vymení novú súpravu dláh. Dĺžka liečby závisí od závažnosti prípadu a trvá 6 mesiacov až 2 roky," vysvetľuje.

Na nerozoznanie od vlastného

No čo ak problém spôsobujú chýbajúce alebo poškodené zuby? "Estetická stomatológia ponúka široké možnosti. Od koruniek cez mostíky až po implantáty. Nepekne môžu pôsobiť aj staré alebo škaredé výplne. "Ak je výplň v poriadku, stačí ju len vyleštiť a bude ako predtým. Nevyhovujúce zubné výplne možno nahradiť novými materiálmi vo farbe zubov, ako je kompozitná výplň (biela zubná výplň) alebo porcelánová inlej. Porcelánové inleje sú najtrvácnejšie, esteticky aj funkčne. U väčších strát časti zuba je možné prekrytie celého zuba korunkou. Korunky sú potrebné pri mŕtvych zuboch, ktoré sú nimi aj chránené," hovorí MUDr. Schill. Poradiť si vedia aj s ulomenými, prasknutými alebo opotrebovanými zubmi v prednej časti chrupu. "Možno ich opraviť veľmi tenkými, špeciálne zhotovenými keramickými fasetami, ktoré sú na nerozoznanie od vlastného zuba. Alebo pomocou bielej výplňovej živice. Pri rozsiahlejšom poškodení je možná oprava korunkou.

Základ je starostlivosť

Niektorí ľudia majú nepríjemný, páchnuci dych. Správnou a pravidelnou ústnou hygienou - odstraňovaním zubných povlakov, zubného kameňa a nežiaducich baktérií zo zubov, medzizubných priestorov, ďasien a jazyka by sa ho však mali zbaviť. Baktérie totiž produkujú síru, ktorá je základom zápachu v ústnej dutine. "Odporúčame raz za 3 až 6 mesiacov profesionálnu ústnu hygienu. Ľuďom so zdravými zubmi a ústnou dutinou raz za 6 mesiacov, tým s problémami raz za 3 mesiace. Veľká väčšina zubných problémov vzniká práve pre nedostatočnú hygienu. Ďalším dôvodom môžu byť zle zhotovené protézy alebo ich nedostatočná hygiena. Vyberateľné protézy treba večer vyčistiť mäkkou kefkou a na noc namočiť do dezinfekčného roztoku.

Vyčistiť je potrebné nielen zuby, ale aj ústnu dutinu. Ten, kto si prešiel cestu od "škaredých" zubov po pekný úsmev, ak sa na to pozeráme z estetického hľadiska, mi dá určite za pravdu, keď poviem, že s novým úsmevom sa z neho stal nový človek," uzatvára MUDr. Schill.

 

PW-83
Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod